Leerlijnen
Binnen MNW worden er zes leerlijnen onderscheiden, namelijk:
- Medische Fysica
- Medische Fysiologie
- Natuurkunde
- Bio-informatica
- Scheikunde en klinische Chemie
- Wiskunde
Deze leerlijnen zijn terug te vinden in de vakken die je zal gaan volgen in de bachelor Medische Natuurwetenschappen. In het derde jaar ga je voor een minor kiezen en kun je dus een keuze maken in de leerlijn die jou het meest interessant lijkt. De standaard minor die hoort bij MNW heet Medische Beeldvorming. Daarnaast ga je in je derde jaar ook een stage lopen waarin je in jouw interessegebied kan gaan verdiepen. Hieronder staat voor elke leerlijn een vak met korte toelichting. Voor meer informatie over de inhoud van vakken kun je kijken in de studiegids.
Medische Fysica
Medische Fysica gaat over de natuurkunde toegepast op medische aspecten, denk aan apparaten die worden gebruikt in het ziekenhuis. Een vak wat hierbij aansluit is Natuurkunde en Gezondheid, in dit vak wordt er kennis gemaakt met de toepassingen van natuurkunde in de audiologie en stralingsfysica. Daarnaast wordt er gekeken naar de natuurkundige achtergrond van klinische processen, zoals bijvoorbeeld de bloedcirculatie. (Jaar 1)
Medische Fysiologie
Medische Fysiologie gaat over het functioneren van het lichaam, denk aan bijvoorbeeld hoe werkt je hart nou precies? Een vak gerelateerd aan deze leerlijn is Medische (patho) fysiologie. In dit vak verschaf je kennis van het functioneren van het lichaam in gezonde toestand om daarmee het ontstaan en het beloop van ziekteprocessen te kunnen begrijpen. Ook zul je hier practica doen om ook in de praktijk naar het lichaam te kijken. (Jaar 1 en 2)
Natuurkunde
Natuurkunde (fysica van het leven) probeert de wereld om ons heen van de kleinste elementaire deeltjes tot het grootste heelal te begrijpen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe lenzen werken en experimenteel hoe geluidsgolven verplaatsen. Vakken die hierbij horen zijn onder andere Natuurkunde practicum, Fysica (mechanica, en elektriciteit en magnetisme) en Thermodynamica. (Jaar 1 en 2)
Bio-informatica
Bio-informatica gaat over het verzamelen van biologische data en dit omzetten in bruikbare data door middel van informatica. Het vak wat hierbij aansluit is Introduction to Bio-informatics. Dit vak richt zich op de vraag wat de biologische betekenis en functie is van DNA en eiwit sequenties en lost dit op met behulp van informatica programma’s. Je hebt hiervoor dus kennis nodig van zowel de informatica als van de bouw en functie van bijvoorbeeld DNA. (Jaar 2)
Scheikunde en klinische chemie
Scheikunde en klinische chemie bevat het chemische deel van de mens en gaat onder andere over het analyseren van lichaamsstoffen. Het practicum Bio-analytische chemie zal je hier veel over leren. Tijdens dit practicum wordt kennis verworven van het opzetten en uitvoeren van analytische technieken die worden gebruikt bij bepalingen van geneesmiddelen, eiwitten en endogene componenten in biologische systemen. (Jaar 1)
Wiskunde
Wiskunde is ook een belangrijk onderdeel van de studie. Het doel van deze leerlijn is om een mathematische fundering te ontwikkelen om echte wereldproblemen aan te gaan. In de eerste periode begin je meteen met Calculus, hierin leer je onder andere om te gaan met exponentiële functies om te kijken hoe een populatie kan groeien. (Jaar 1)