Commissies

Inhoudsopgave:

  1. Wat houdt een commissie in?
  2. Wat heb ik aan een commissie?
  3. Kost een commissie veel tijd?
  4. Welke commissies zijn er?

Wat  houdt een commissie in?

Een commissie is een groepje mensen die gezamenlijk één doel nastreven binnen de vereniging en hiervoor activiteiten organiseren of iets uitbrengen. Dit zorgt ervoor dat er binnen een vereniging verschillende activiteiten georganiseerd worden. Een commissie kost niet veel tijd en je kan altijd aangeven als je het druk hebt, daar heeft iedereen begrip voor. We zijn een studievereniging en het grote verschil met een studentenvereniging is dat de studie altijd voor gaat.

Wat heb ik aan een commissie?

Binnen een commissie leer je ouderejaars kennen wat heel goed is voor je netwerk en aan hun kan je vragen stellen over huiswerk of vakken die je moeilijk vindt. Tevens is het goed voor je ontwikkeling,  zo kan je ook wat leren, je kan namelijk leren hoe je goed activiteiten moet organiseren en je kan bepaalde vaardighedenleren zoals schrijven of websites/databases beheren. Het is natuurlijk handig als je bepaalde eigenschappen al bezit, maar een kleine basis is slechts genoeg de rest leer je snel genoeg! Daarnaast doe je veel ervaringenop, doordat je ook meedoet aan bepaalde activiteiten wat uiteraard weer heel leuk is! In een commissie hebben gezeten staat bovendien ook goed op je CV, terwijl het niet zo veel moeite kost!

Kost een commissie veel tijd?

Ligt eraan hoeveel tijd jij er zelf in wilt steken en welke commissie je bij zit! Je zult ongeveer 1x in de 2 weken vergaderen maar dit zal meestal plaatsvinden in een pauze. Dat betekent dat je er geen extra tijd aan kwijt bent want dan ben je toch op de VU. Bovendien ligt het eraan of je voorzitter bent van een commissie, dan zal je de vergaderingen moeten voorbereiden waardoor het wat meer tijd kost. Ben je gewoon commissielid dan zul je ook afhankelijk van jezelf tijd kwijt zijn. Je kan ervoor kiezen om bepaalde dingen te organiseren samen met een ander commissielid of alleen, zo bepaal je ook hoeveel tijd je erin moet steken. Bovendien kun je altijd aangeven als je het te druk hebt. Bij ons als studievereniging gaat de studie altijd voor.

Welke commissies zijn er?

Dit is een overzicht van alles commissies onderverdeeld per hoofd onderwerp wat je zal leren:

Activiteitencommissie (AC)

De ActiviteitenCommissie zorgt voor het organiseren van een maandelijkse borrel met daar omheen nog verschillende andere ontspannende activiteiten voor de leden van Mens. Onze borrels hebben eigenlijk altijd een thema waarbij vaak een speciaal drankje aanwezig is. Deze commissie vergadert wekelijks en bij deze commissie zal je vooral leren organiseren.

Voorzitter: Dominique
Penningmeester: Daniëlle
Leden: Aisha, Laura, Chayenne, Maaike, Diede, Romy en Lars.

E-mail: ac@mens-vu.nl

EducaCie

De EducaCie is dé commissie als het gaat om contact leggen met de bedrijfswereld. Daarnaast is het dé commissie als je nog op zoek bent naar een stage of je CV wil uitbreiden. Maar de EducaCie is voornamelijk dé commissie voor iedereen die het leuk vindt om naast studeren ook andere uitdagingen aan te gaan. Studeer je MNW en vind je uitdagingen leuk en/of bedrijven interessant, kom dan onze commissie versterken. Studeer je geen MNW maar heb je een interessant bedrijf, wij horen daar graag meer over en zouden het leuk vinden om kennis te maken. Deze commissie vergadert 1x per week en je leert hierbij vooral hoe je contact legt met bedrijven en leer je hoe je grote carrièreevenementen organiseert. Er wordt namelijk jaarlijks ook een evenement georganiseerd dat gericht is op de carrière van elke MNW student. De commissie verzint het thema, regelt de sprekers en de locatie en organiseert hiermee een leuke en leerzame dag in het teken van een medisch-natuurwetenschappelijk thema.

Voorzitter: Maartje
Penningmeester: Romy
Leden: Koen, Aisha, Danielle, Guusje, Wisse (vanuit Extern).

E-mail: educacie@mens-vu.nl

EerstejaarsCie

De EerstejaarsCie is een commissie voor Eerstejaars, door Eerstejaars! Ons doel is om nieuwe MNW-studenten met elkaar in contact te brengen en ervoor te zorgen dat zij zich thuis gaan voelen binnen Mens en op de VU. Ook willen wij de eerstejaarsstudenten kennis laten maken met ouderejaarsstudenten, in de hoop dat dit kan bijdragen aan het studieproces. Nieuwe studenten kunnen zo handig gebruik maken van tips en tricks van de echte ervaringsdeskundigen. Wij proberen dit te bereiken door middel van activiteiten, cursussen, borrels en ander gezelligheid! De vergaderingen vinden ongeveer 1 à 2 maal per maand plaats en je leert hier voornamelijk organiseren.

Veel handen maken licht werk en met z’n twaalven kunnen we daarom elk idee een eigen invulling geven!

Deze commissie wordt nog opgezet!

E-mail: eerstejaarscie@mens-vu.nl

Extern

De commissie Extern is verantwoordelijk voor het krijgen van sponsoring voor S.V. Mens. Daarnaast organiseert deze commissie ook nog kleine carrière gerichte activiteiten. Door binnen deze commissie actief te zijn werk je aan verschillende vaardigheden door het contact dat je zult hebben met grote bedrijven.

Voorzitter: Wisse
Leden: Stefan, Dominique, Guusje, Manju en Romy.

E-mail: extern@mens-vu.nl

FamiliedagCie

De FamiliedagCie organiseert één keer in de twee jaar de familiedag. Op deze dag kunnen familieleden van eerste- en tweedejaars een kijkje bij MNW nemen, zodat zij ook eens weten wat je de hele week in Amsterdam uitvreet. Dit is leuk voor de eerste en tweedejaars maar ook erg leuk voor de ouders. De familiedag van het aankomende jaar zal waarschijnlijk gaan plaatsvinden op zaterdag 11 november 2017. Bij deze commissie wordt er ongeveer 1x per twee weken vergadert en leer je vooral organiseren, maar ook contact leggen met docenten/bedrijven.

E-mail: familiedagcie@mens-vu.nl

 
FotoCie

De FotoCie zorgt ervoor dat er bij elke activiteit foto’s worden gemaakt zodat niks vergeten kan worden. Daarnaast wordt er elk jaar een fotolijst gemaakt die te zien in de Menskamer. Hopelijk vind je jezelf vaak terug op alle foto’s! Verder probeert de FotoCie ook steeds meer aftermovies te maken. Hierbij leer je dus vooral met promotie om te gaan. De FotoCie vergadert ongeveer 1x per halfjaar.

Voorzitter: Pauline
Leden: Susanna, Dunja, Pei Sin, Chayenne, Aida en Manju

E-mail: fotocie@mens-vu.nl

GalaCie

De GalaCie organiseert jaarlijks het gala, vaak in samenwerking met broertjesverenigingen op de VU. Hierbij staan het regelen van een geschikte locatie, leuke muziek en uiteraard een superleuk thema centraal. Je vergadert bij deze commissie ongeveer 1x per 2 weken, maar dit is uiteraard alleen in de maanden vooraf gaand aan het gala. Verder leer je hierbij vooral organiseren, maar ook contact leggen met andere studieverenigingen.

Wordt georganiseerd samen met Kraket, Subliem, Anguilla en Salus.

Leden: Koen (vanuit bestuur), Wisse (vanuit AC)

E-mail: galacie@mens-vu.nl

IT-Cie

De IT-Cie is verantwoordelijk voor deze prachtige, oogverblindende Mens-website :), de computers rondom de Mens-kamer (en bijbehorende hard- en software), en het digitale streepsysteem. De IT-Cie vergadert 1x per maand in de avond waarbij er traditioneel pizza en bier aanwezig is en je leert hierbij uiteraard met computers omgaan, het is voor de IT-Cie niet van belang dat je goed bent met computers. Dit kan je leren!

Voorzitter: Susanna
Leden: Joey, Kiki, Wisse, Teun, Marijn, Dajo, Jeffrey en Annelinde.

E-mail: itcie@mens-vu.nl

KasCie

De KasCie controleert de financiën van de vereniging. De KasCie gaat na of de penningmeesters geen dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen. De commissie gaat de hele administratie na en slaat alarm bij een afrondingsfout of een zoekgeraakte bon. Voor de KasCie dien je gevraagd te worden door het bestuur en is het handig als je al penningmeester bent geweest bij een commissie.

De KasCie bestaat uit: Koen, Kiki en Yu.

E-mail: kascie@mens-vu.nl

KookCie

De KookCie is een commissie die zich bezig houdt met koken voor de borrels die georganiseerd worden bij S.V. Mens zelf. Wat er gekookt moet worden, wordt per borrel beslist. Er wordt dus ongeveer 1x per maand gekookt, daarnaast vinden geen vergaderingen plaats.

Voorzitter: Laura
Leden: Aida, Lotte, Charlotte en het bestuur.

Email: kookcie@mens-vu.nl

LustrumCie

Elke vijf jaar is er een lustrumjaar waarin veel extra leuke activiteiten worden georganiseerd, in dit jaar wordt er ook een almanak gemaakt. Het laatste lustrum vond plaats in 2015 en het aankomende lustrum zal dus gaan plaatsvinden in 2020.

Email: lustrumcie@mens-vu.nl

RedacCie

Wij zijn de RedacCie, de commissie verantwoordelijk voor het verenigingsblad de Anthropos. Je hebt dit mooie blad natuurlijk al vaak genoeg gelezen, maar toch even een korte uitleg: De Anthropos wordt vijf keer per studiejaar uitgegeven en elke keer storten de leden van de RedacCie hun hart en ziel weer uit in ons soms wel 25 pagina’s tellende blad. Er wordt geschreven over alle activiteiten die Mens de afgelopen periode heeft georganiseerd en er zijn een aantal vaste rubrieken, zoals het column van Charley, de Gedichtenmuur, Kookkunst en het Sjaarskrijtje. Natuurlijk hebben we ook elke uitgave een mooie tekening van een Menslid op de achterkant en de fotomuur aan de binnenzijden van de kaft. De commissie bestaat momenteel uit zeven leden, met ieder zijn eigen kwaliteiten en taken. De RedacCie vergadert 1 à 2x per maand en je leert hierbij vooral schrijven.

Voorzitter: Joris
Leden: Diede, Charlotte, Nina, Dominique, Danielle en Laura.

E-mail: redaccie@mens-vu.nl

SportCie

De belangrijkste taak van de SportCie is het organiseren van een wintersport en het zeilweekend. Daarnaast worden andere sportieve activiteiten georganiseerd, zoals beachvolleybal, schaatsen of zwemmen. Elk jaar verschillen de kleine activiteiten weer en hierbij proberen we ook te luisteren naar de input van de leden. Heb jij dus leuke ideeën deel dat dan vooral! De SportCie vergadert ongeveer 2x per maand en je leert hierbij vooral organiseren.

Voorzitter: Renske
Penningmeester: Femke
Leden: Susanna, Leon, Lisanne, Timo en Michiel.

E-mail: sportcie@mens-vu.nl

Stichting Studiereizen Medische Natuurwetenschappen

SSMNW bestaat uit twee subcommissies, namelijk de TripCie en de ExcurCie. De TripCie organiseert het ene jaar een studiereis buiten Europa, de ExcurCie organiseert het andere jaar een studiereis binnen Europa.

ExcurCie

Als jij het tof vind om te reizen en je vind het leuk om dingen te organiseren, dan is de ExcurCie de perfecte plek voor jou! Je organiseert hier samen met elkaar een onvergetelijke reis voor jou, je commissie en je studiegenoten. Je bent vrij om te kiezen waar, wanneer en hoe lang je op reis gaat. Je kunt je creativiteit dus de vrije loop laten! De ExcurCie vergadert ongeveer 1x per 2 weken je leert hierbij vooral organiseren en contact leggen met bedrijven.

E-mail: ssmnw@mens-vu.nl
Site: studiereis.mens-vu.nl

TripCie
De TripCie organiseert een grotere reis buiten Europa en vergadert ongeveer 1x per week. Je leert hierbij organiseren en zal heel veel contact leggen met buitenlandse bedrijven.

Voorzitter: Jeffrey
Penningmeester: Diede
Leden: Aisha, Chayenne, Dominique en Kirsa

WeekendCie

De Weekendcie organiseert elk jaar weer een onvergetelijk introductieweekend voor eerstejaars. Dit weekend zal eind september plaatsvinden. In de afgelopen jaren zijn we op verschillende locaties door heel het land geweest en we zijn druk bezig om ook voor volgend jaar een leuke locatie te regelen. Daarnaast plannen we natuurlijk ook activiteiten voor de invulling van het weekend en zorgen we dat het weekend goed verloopt. Heb je vragen of wil je een lid worden van de commissie? Dan kan je natuurlijk altijd naar een van de leden gaan of een mailtje sturen. De WeekendCie vergadert ongeveer 2x per maand en je leert hierbij vooral organiseren.

Voorzitter: Sjoerd
Penningmeester: Susanna
Leden: Joris, Diede, Lisanne, Joy, Seb, Ralph en Jessica

E-mail: weekendcie@mens-vu.nl

Sponsoren

Sponsor worden?